Weather

 • Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 26/07/2017
  Υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των μέγιστων θερμοκρασιών την Τετάρτη 26/07/2017, σε σχέση με τις τιμές των τελευταίων δύο ημερών. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Πόρτο Ράφτη 37.3 βαθμοί, Σπάτα 36.8 βαθμοί, Αυλίδα και Λάρισα 36.6 βαθμοί, Αλικιανός Χανίων, Λευκοχώρι Φθιώτιδας και Ψυχικό 36.4 βαθμοί Κελσίου.
 • ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ: 27/07/2017
  Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά στο Κεντρικό Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς επίσης και στα νησιά του Βορείου και πιθανόν του Ανατολικού Αιγαίου περιμένουμε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία και τη Θράκη ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 23 έως 31 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 30 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 23 έως 31 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα δυτικά τμήματα πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά τμήματα από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, στο Κεντρικό Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Δυτικό Κρητικό και τη Θάλασσα Κυθήρων σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Σαρωνικό τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση κυρίως στα ανατολικά. Νεφώσεις με παροδικές βροχές και αργότερα πρόσκαιρη καταιγίδα περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση από τις μεσημεριανές έως τις βραδινές ώρες. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και αυξημένη υγρασία τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Λέσβο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ. Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις περιμένουμε την Πέμπτη στην Κω. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ.
 • Υψηλές ελάχιστες σε Ρόδο και Αθήνα την Τετάρτη 26/07/2017
  Ελάχιστες θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 27 βαθμούς σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 26/07/2017, κυρίως σε περιοχές της Ρόδου και της Αθήνας, αυξάνοντας το αίσθημα της ζέστης ακόμα και τις νυκτερινές ώρες. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Έμπωνας Ρόδου 28.9 βαθμοί, Λίνδος 28.6 βαθμοί, Πατήσια (Αθήνα) 28.4 βαθμοί, Σκιάθος 28.3 βαθμοί, Νέος Κόσμος 27.9 βαθμοί, Νίκαια 27.8 βαθμοί, Μονεμβάσια και Πειραιάς (Παιδαγωγική) 27.7 βαθμοί Κελσίου.
 • Η βιταμίνη Β πιθανόν προστατεύει από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  Τη χρήση της βιταμίνης του συμπλέγματος Β ως προς την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση μελέτησαν οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως λένε, μπορεί η μελέτη να είναι μικρής κλίμακας ωστόσο, όπως διαπίστωσαν, σε υψηλές δόσεις η βιταμίνη Β μπορεί να αποκαθιστά πλήρως τις ζημιές που προκαλούν τα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS). Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των ανθρώπων έχουν διερευνηθεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν καταλήξει πως ο «βρώμικος» αέρας αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το 90% του πληθυσμού παγκοσμίως ζει σε περιοχές όπου η ρύπανση του αέρα υπερβαίνει τις οδηγίες ασφαλείας. Τα πιο επικίνδυνα σωματίδια προέρχονται από τα αυτοκίνητα, ειδικά όσα κινούνται με ντίζελ, από τις ξυλόσομπες, καθώς επίσης και από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ρύπανση του αέρα φαίνεται να μεταβάλλει τα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος σε επιγενετικό επίπεδο αναστέλλοντας τις άμυνες του. Συγκεκριμένα έχουν εστιάσει στα λεπτά σωματίδια PM2.5 που εισβάλλουν στους πνεύμονες υποβάλλοντας σε κίνδυνο την καρδιά μικρών και μεγάλων. Οι ερευνητές λένε ότι τα θρεπτικά συστατικά στο συμπλήρωμα βιταμίνης Β που περιέχει 2,5 mg φολικού οξέος, 50 mg βιταμίνης Β6 και 1 mg βιταμίνης Β12 μπορούν να μετριάσουν στη συγκέντρωση των σωματιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι 10 εθελοντές της μελέτης δοκιμάστηκαν αρχικά με εικονικό φάρμακο και στη συνέχεια με μεγάλες δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β ενώ εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2.5. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4 εβδομάδες μετά τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β περιοριζόταν το φαινόμενο των σωματιδίων PM2.5 κατά 76%. Επίσης, βρήκαν μια παρόμοια μείωση των επιπτώσεων στις αναλύσεις του μιτοχονδριακού DNA, τα τμήματα των κυττάρων που παράγουν ενέργεια. Ο καθηγητής Jian Zhong από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη μελέτη παρόλο που έγινε σε μικρό πληθυσμό και ότι τα αποτελέσματα της είναι πολύ ικανοποιητικά. Κλείνοντας, η ομάδα του καθηγητή, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη μια ακόμα μελέτη στο Πεκίνο, την Ινδία και το Μεξικό καθώς αποτελούν χώρες υψηλού βαθμού ρύπανσης, όπου οι πολίτες εκτίθενται χρονίως στα μολυσμένα σωματίδια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν η χρήση της βιταμίνης Β μπορεί να έχει σημαντική προστατευτική δράση.
Έχουμε 235 επισκέπτες συνδεδεμένους